Inmiddels hebben velen de superfoods (gelukkig) achterwege gelaten en is deze hype zo goed als voorbij. Nu dat de focus weer op gewone en gezonde voeding is komen te liggen is het tijd om jullie hierover te informeren. Want, naast dat je in de sportschool of ring moet plaatsnemen om je lichaam fit te houden, heeft je voeding hierbij een essentiële rol. Wat als je wel sport maar tevens gewoon ongezond blijft eten? In dit artikel vertellen wij je meer over gezond eten, wat erbij komt kijken en welke voedingssupplementen jou kunnen helpen.

Alles begint met een goed ontbijt

Begin je dag met een goed ontbijt. Ons lichaam heeft het ’s nachts zonder eten moeten doen. Om goed te kunnen functioneren en presteren hebben we na het opstaan ons ontbijt nodig om topfit van start te kunnen. Een ontbijt zorgt ervoor dat we ons goed kunnen concentreren op het werk of op school en zet onze darmen aan het werk. Simpel gezegd; wie ontbijt, krijgt sneller en makkelijker de benodigde voedingsstoffen nodig over de gehele dag. Je vitamines, mineralen, proteinen.. alles wat jij nodig hebt om de dag door te komen en jouw lichaam te bevoorraden. Wel zo belangrijk.

Vervang slechte koolhydraten uit je voedingsplan

Koolhydraten zijn suikers. Of beter gezegd, koolhydraten worden in je lichaam omgezet in suikers. Als je die suikers niet gebruikt door beweging en inspanning, dan worden die suikers omgezet in vet. Krijg je die koolhydraten binnen in de vorm van producten als wit brood, koekjes of andere suikerrijke producten dan stijgt je bloedsuikerspiegel en je lichaam gaat dan insuline aanmaken om je suikerspiegel naar beneden te halen. De bloedsuikerspiegel daalt dan snel en je krijgt daardoor weer trek in iets ongezonds. Een cyclus die onbedoeld voor te veel vetten in je lichaam gaat zorgen…

Overigens zijn er ook genoeg goede koolhydraten, zoals groete, fruit en sommige graanproducten. Als je koolhydraten in combinatie met veel vezels binnenkrijgt, zoals bijvolkorenproducten, groenten en fruit (als je het in zijn geheel eet) het geval is, dan worden de koolhydraten langzamer door je lichaam opgenomen. Het voordeel is dat de energie dan gelijkmatiger vrijkomt en dat je bloedsuikerspiegel dan niet opeens heel snel stijgt.

Heb je honger na het sporten?

Na een heftige training heeft je lichaam weer brandstof nodig, maar als je dit op een verkeerde manier aanvult, kan het zomaar zijn dat je sportsessie ‘voor niets’ is geweest. Probeer het daarom juist eens wat rustiger aan te doen in de training, een (te) intensieve training verhoogt je hongergevoel enorm snel.  Voor wie niet rustiger aan kan doen, is het goed om meer water te drinken, dit verminder het hongergevoel. Indien je toch iets wil eten na de training, doe dat dan binnen 30 minuten na de workout. Een snack die rijk is aan koolhydraten en proteine is dan een goede keuze.